Image Alt

Ioana Stan

Culorile sunt cele care dau viață decorului

Culorile sunt cele care dau viață decorului. Eu cred în puterea culorilor și în capacitatea acestora de a influența emoții, stări și mai ales întreaga atmosferă a spațiului. Dacă nu mă credeți, vă propun ca pentru început să facem un mic exercițiu. Priviți puțin în jurul vostru și alegeți o canapea, un tablou, sau orice alt obiect a cărui culoare vă atrage atenția. Apoi, încercați să identificați ce stare vă dă acel obiect, sau acea încăpere în care vă aflați.

Regula cea mai importantă atunci când vine vorba de culori este utilizarea corectă a acestora, în baza principiul armoniei. Astfel, nu aruncăm la întâmplare obiecte colorate, ci le alegem pe cele care se potrivesc cel mai bine pentru a obține echilibru. Până la urmă cu toții avem nevoie de echilibru în viață.

Cum se combină culorile? Ce este potrivit, dar și ce este nepotrivit…poți să aflii în acest  material.

Culorile complementare

Complementar înseamnă aflat în opoziție în cadrul cercului cromatic de culori. Aceste combinații pot fi albastru cu oranj, galben cu violet și verde cu roșu. Dacă oamenii se completează reciproc, culorile cu atât mai mult. Așadar, când dorești să obții perfecțiunea, asezonarea culorilor complementare este cea mai bună alegere pentru spațiul tău. În acest caz, recomandăm utilizarea unei culori de bază, condimentată pe alocuri cu note din culoarea complementară. De exemplu, o încăpere decorată în portocaliu, are nevoie de accesorii albastre care pot accentua atmosfera plăcută.

Monocromie

Atunci când vrei să îți simplifici viața, monocromia este o alegere potrivită care presupune alegerea unei singure culori. Aceasta poate fi condimentată cu propriile sale tonuri și este un mod de a decora potrivit oamenilor care iubesc stabilitatea și siguranța. În acest fel, vei putea să creezi liniște. Monocromia este perfectă pentru dormitor sau living, unde ai nevoie să îți iei propriul timp de relaxare.

Regula 60/30/10

Armonia înseamnă matematică, iar această regulă îți poate salva timp și efort, atunci când vrei să decorezi și nu știi de unde să începi cu selecția culorilor. Cum funcționează? Alegi o culoare preferată, care îți oferă o stare de bine, și pe care o folosești drept culoare dominantă, în proporție de 60%. De obicei, culorile dominante sunt folosite pentru vopsirea pereților. Apoi, pentru mobilă vei folosi o culoare secundară, iar pentru accesorii, pentru acel procent de 10%, poți utiliza o culoare de accent. Câteva opțiuni sunt maro, portocaliu și albastru sau bej, turcoaz, verde.

Culori analog

Dacă culorile complementare sunt poziționate opus una celeilalte, culorile analog sunt chiar una lângă cealaltă. Astfel, cu o simplă roată a culorilor vei putea vedea care sunt cele mai bune decizii cromatice. Totul începe cu o culoare primară, iar mai apoi alegem tonurile acesteia din partea stângă sau dreaptă a roții de culori. Acest mod de combinare a culorilor este ideal pentru cei care sunt în pană de idei, sau pentru cei care nu au un spirit artistic foarte bine dezvolat, fiind extrem de simplă și oferind armonie mediului.

Procesul de amenajare interioară pornește cu o culoare, iar spectacolul vizual prinde viață prin întâlnirea acesteia cu tonuri, subtonuri și nuanțe menite să ofere o stare pozitivă. Ideal ar fi să stabiliți schema de culori sau cel puțin câteva culori preferate înainte să începeți să decorați. Vă recomandăm să alegeți doar acele culori care vă oferă în primul rând o stare de bine, iar mai apoi multă liniște.

d
Sed ut perspiclatis unde olnis iste errorbe ccusantium lorem ipsum dolor