Image Alt

Ioana Stan

Amenajarea dormitorului sau crearea lumii perfecte

Se spune că somnul ne ocupă aproximativ 26 de ani din viață. Practic, ne petrecem acești ani în dormitor. De aceea, design-ul dormitorului este o provocare pe cât de fascinantă, pe atât de dificilă. Practic, dormitorul este personajul principal al amenajării interioare, deoarece somnul este vital pentru fiecare dintre noi.

Acum că am stabilit importanța dormitorului, vom începe călătoria noastră către decorul de vis pentru camera în care dormi, visezi și te încarci cu energie pozitivă. Dormitorul este un spațiu care trebuie să îți reflecte personalitatea și să răspundă nevoilor tale în același timp. Atmosfera este ingredientul cheie pentru un somn liniștit, care stă la baza unei vieți frumoase.

Iată câteva sfaturi care te vor ajuta în crearea dormitorului mult visat.

Regula de aur a dormitoarelor de mici dimensiuni

În general, spațiile dedicate dormitorului au dimensiuni mai reduse, în special în cazul apartamentelor. Regula de aur este adaptarea dimensiunii patului la spațiul pe care îl ai la dispoziție. Într-o cameră de 5 mp, patul nu trebuie să ocupe jumătate din suprafața de care dispui. În acest caz, poți să lipești patul de peretele principal, așezând noptiere de o parte și de alta a acestuia, sau poți să îl lipești de unul dintre pereții laterali, pentru a avea mobilitate în restul încăperii.

În cazul dormitoarelor de mici dimensiuni, piesele de mobilier și  depozitare practice, în special cele suspendate, te vor ajuta să salvezi cât mai mult spațiu.

Amenajarea potrivită în funcție de forma încăperii

Nu doar spațiul dictează alegerile în dormitorul tău ci și forma acestuia. Astfel, spațiile lungi și înguste au nevoie de un pat mai îngust, în care piesele de mobilier sunt amplasate la capătul acestuia. Pentru dormitoarele pătrate, soluția ideală constă în stilul minimalist și în corpurile de iluminat menite să creeze senzația de spațiu aerisit. Dormitoarele de mari dimensiuni permit exprimarea în voie a creativității, cu condiția de a nu aglomera spațiul.

 Decorul dormitorului adaptat stilului preferat

Stilul de amenajare este cel mai bun mod de a-ți materializa personalitatea. Te vei simți acasă doar în acel spațiu care corespunde cu ceea ce ești tu cu adevărat. Astfel, dacă iubești simplitatea și eleganța, poți opta pentru un stil clasic cu piese de mobilier din lemn masiv, lustre și tapițerii luxuriante. Dacă ești o persoană tânără, care trăiește după principiul ”mai puțin este mai mult” atunci decorul modern, în nuanțe de alb și cu piese de mobilier esențiale, este cel mai potrivit pentru tine. Pentru nostalgici și pentru iubitorii de natură, un dormitor rustic va aduce natura mai aproape prin țesături naturale, mobilier masiv și nuanțe calde. Sufletele romantice au nevoie de un dormitor vintage, cu mobilier boem, ușor antic și nuanțe neutre sau chiar deschise.

Dormitorul rămâne oaza ta de liniște, iar când afară este haos, nu îți rămâne de făcut decât să te refugiezi în lumea ta. Înainte să începi să îți decorezi dormitorul ar trebui să te întrebi ”cum arată lumea ta ideală?”. Totul începe cu piesa de rezistență, patul, care orchestrează în jurul său nuanțele și restul pieselor de mobilier, pentru a crea o poveste în care să simți că te bucuri de tine.

d
Sed ut perspiclatis unde olnis iste errorbe ccusantium lorem ipsum dolor