Image Alt

Ioana Stan

Tot ce trebuie să știi despre culorile din dormitor

Culorile sunt parte din viața noastră, ne însuflețesc zi de zi și ne pot influența întreaga stare de spirit. Cheia unui design plăcut privirii constă în arta de a combina diferite culori. Atunci când vine vorba de dormitor, culorile ne vor fi somnifer, sau chiar doză zilnică de relaxare. Alese necorespunzător, culorile ne vor genera diferite stări neplăcute, care se vor menține pe întreg parcursul zilei.  

În rândurile care urmează vei învăța în câțiva pași simpli, cum să alegi cele mai potrivite culori pentru dormitorul perfect.  

Alegerea culorilor în funcție de dimensiuni 

Culorile au puterea de a mări vizual spațiul. Astfel, în cazul camerelor de mici dimensiuni poți crea impresia unui spațiu mare prin culori și nuanțe deschise, pastelate, care în combinație cu lumina vor crea o atmosferă aerisită. Dacă ai un dormitor mare, atunci te bucuri și de libertate în a-ți da frâu liber imaginației. Încăperile mari permit utilizarea unei diversități cromatice, în acord cu preferințele tale.  

Roata culorilor, biblia unui decor reușit 

Cel mai simplu este să alegi culorile dormitorului având în față roata culorilor. Explicată pe scurt, roata culorilor are 3 non culori: alb, negru și gri. Totodată există și culori precum roșu, galben și portocaliu, alături de nuanțele create de acestea. În spațiul de îmbinare între aceste culori și nuanțe se creează atmosfera intimă, sentimentul dulce de acasă. Pe roata culorilor apar și culori reci precum albastru, verde și violet cu ale lor nuanțe, potrivite pentru personalități puternice și încăperi cu un puternic impact vizual.  

O atenție deosebită trebuie acordată modului de armonizare al nuanțelor reci și calde. Astfel, culorile calde pot incita și pot oferi energie, însă acestea trebuie temperate prin câteva nuanțe reci, altfel vor crea furie și chiar iritare. În cazul culorilor reci, notele calde îndulcesc decorul, alungând sentimentul de gol și tristețe.  

Culori în funcție de tipul de dormitor 

Fiecare tip de dormitor este o combinație de culoare și de personalitate. Practic, culorile evocă cel mai bine în spațiul material, trăsături ale personalității fiecăruia dintre noi.  

Dormitorul matrimonial, specific cuplurilor, are nevoie de culori ale senzualității precum roșu și nuanțe de roșu, sau de note de galben și portocaliu care dau viață încăperii.  

Dormitorul pentru bărbați abundă în nuanțe și culori reci, masculine, precum albastru, sau verde. Acestea scot din anonimat dormitoarele simple.  

Dormitorul pentru femei are nevoie de nuanțe de calm, care contribuie la crearea unei atmosfere armonioase. Astfel, albul, rozul în nuanțe pastelate sau chiar notele de gri oferă o senzație de libertate și relaxare.  

Câte culori, atâtea stări și sentimente. Alegerea culorilor potrivite în dormitor este un pas extrem de important în orice proces de design interior. Foarte mulți oameni aleg culorile doar cu sufletul, fără a ține cont de impactul acestora asupra încăperii. Deși la o primă vedere există culori care ne fac inima să bată mai tare, nu întotdeauna acestea se potrivesc cu restul decorului. Practic fiecare încăpere este o poveste, iar culorile și nuanțele care creează o notă discordantă cu restul încăperii, obosesc privirea și creează impresia de haos vizual.  

d
Sed ut perspiclatis unde olnis iste errorbe ccusantium lorem ipsum dolor