Fără îndoială, unul dintre cele mai importante aspecte dintr-o locuință e expunerea luminoasă, atât ca orientare în spațiu a casei, dar și a felului în care permiți luminii să intre în încăperi. De aceea, de foarte multe ori, mansardele sunt privite cu reținere ca spații în care să fie din plin prezentă lumina naturală.
Dar, în acest articol, vreau să-ți prezint câteva proiecte de mansardă, în principal gândite ca dormitoare, luminoase și aerisite prin configurarea spațiului.
Sper ca acestea să te inspire dacă vrei să decorezi o mansardă și să te ajute să alegi culorile, corpurile de iluminat și orientarea mobilierului astfel încât să creezi un spațiu luminos, primitor și aerisit dintr-o cameră ,,buclucașă” la aceste aspecte.
În primul rând, decide scopul camerei. Dacă ea va fi folosită pe post de birou, dormitor, bibliotecă sau poate sală de jocuri, utilitatea e primul aspect de care trebuie să ții cont atunci când o amenajezi. Apoi, continuă cu sursa de lumină direcționată înspre piesa centrală care face obiectul camerei. Dacă e vorba de dormitor, asigură-te că fereastra e deasupra patului, pentru lumina naturală care să cadă firesc asupra lui. Dacă folosești mansarda pentru un spațiu de home-office, e important ca sursa luminii din geam să cadă în fața biroului.
Pasul următor în decorarea mansardei e alegerea culorii principale pe care să o ia camera, ca aspect macro. La partea aceasta te sfătuiesc să alegi culori puternice, dar cu subtonuri calde, care să reflecte lumina și să o împrăștie complex în încăpere. Nuanțele de auriu, cărămiziu, violet sau bej.dau un aspect sofisticat încăperii și ajută lumina să umple camera.
Cât despre corpurile de iluminat, asigură-te că respectă stilul camerei și alege să le amplasezi în colțurile în care pătrunde cu greu lumina, pentru a o spori și acolo.
Te las acum cu o serie de poze din mansarde luminoase, aerisite și cochete și îți doresc multă inspirație în decorarea mansardei tale.